In 1960 begon de toen 16-jarige Ken Orpe uit Derby, Engeland in zijn eerste baan. Zijn idool was wielrenner Tommy Simpson, zijn droom was een racefiets van de Engelse fabrikant Mercian. Na drie jaar had hij genoeg gespaard. In 1963 kocht hij een splinternieuwe King of Mercia, handgebouwd door Mercian. Hij liet de fiets spuiten in de kleuren van Tommy Simpson's fiets en zette zijn eigen naam op de bovenbuis. Ken begon aan de eerste van vele kilometers door zijn geboorteland. De Peak District kende hij als zijn broekzak, hij fietste naar meerdere keren naar Land's End, binnen een dag op en neer naar Londen, en nog vele kilometers meer. In 1969 ging hij trouwen en de fiets moest weg.
Een halve eeuw later kreeg Ken (nu 75) een mailtje van een Nederlander. Die Nederlander was ik. Ik had op Ebay een oud frame gekocht. Het was een Mercian. Het lakwerk was in slechte conditie, maar ik kon de naam op de bovenbuis ontcijferen. Na even zoeken op Google vond ik het mailadres van Ken.
Ken was verbijsterd. Vooral toen ik mailde dat ik even later in Engeland was voor de Eroica Britannia, en dat ik wel even langs wilde komen. Na 50 jaar herenigd met zijn fiets!


BBC Radio Derby vond het zo'n mooi verhaal dat ze een reporter ter plekke hadden.
Ook fietsenbouwer Mercian, nog steeds actief in een klassieke oude werkplaats even buiten Derby, hoorde ervan. Ik werd er met open armen ontvangen, kreeg thee en een rondleiding op de historische grond waar Ken's fiets is gebouwd.

Luister naar de uitzending van BBC Radio Derby
Luchtmachtdagen
Als je in Cuijk woont, ligt Volkel op een bomworp afstand. En dat zul je horen ook. De Nederlandse luchtmachtdagen op 14 en 15 juni 2019 op vliegbasi...