Als je in Cuijk woont, ligt Volkel op een bomworp afstand. En dat zul je horen ook.
De Nederlandse luchtmachtdagen op 14 en 15 juni 2019 op vliegbasis Volkel trokken ruim 240.000 belangstellenden. Dat is aanzienlijk meer dan de Nederlandse luchtmachtdag op 3 juni 2015 in Hawija, Irak. Daarbij vielen 70 burgerslachtoffers.

 

 

Dit jaar zijn er geen luchtmachtdagen in Volkel. Dat wil niet zeggen dat het er nu rustig is. Sinds enkele weken zijn er elke avond vliegoefeningen waarbij onze jongens hun oude en nieuwe speeltjes, de F16 en JSF, naar hartelust kunnen uitproberen. Vanwege de ermee gepaard gaande geluidsoverlast leek het me een goed idee om maar eens een officiële klacht in te dienen bij vliegbasis Volkel. Gewoon onder mijn eigen naam, want dat maakt het voor de AIVD ook wat makkelijker om zicht te houden op potentiële onruststokers. Na enkele weken kreeg ik een keurig standaardantwoord van de afdeling communicatie van de vliegbasis, dat kort gezegd erop neerkomt dat het allemaal voor onze eigen bestwil is. Met modieuze termen als 'combat ready' en grammaticaal onjuist gebruik van 'echter', maar dit terzijde.
Nu kan ik me niet herinneren dat ik, of beter gezegd onze volkvertegenwoordiging, ooit iets te zeggen heeft gehad over wat er in Volkel ligt of gebeurt. Voor de zekerheid ging ik het even na. Zestig jaar geleden zijn de eerste Amerikaanse atoomwapens in Volkel gestationeerd, volledig buiten het parlement om. De enige volksvertegenwoordigers die hier niet zomaar genoegen mee namen, waren van de PSP en CPN. Beide partijen zijn al lang verdwenen uit de Kamer, en hun opvolger Groen Links stemt probleemloos in met Nederlandse deelname aan (door de VS geïnitieerde) oorlogen, al worden die tegenwoordig 'vredesmissies' genoemd. Nog even en het Ministerie van Oorlog, pardon Defensie, wordt het Ministerie van Vrede. En zo krijgt George Orwell alweer gelijk.

Na 50 jaar herenigd met je fiets
In 1960 begon de toen 16-jarige Ken Orpe uit Derby, Engeland in zijn eerste baan. Zijn idool was wielrenner Tommy Simpson, zijn droom was een racefiet...
De ondoordachte strijd tegen fietsdiefstal
Tweeëneenhalf jaar geleden kon ik een kleine maar bekende fietsenwinkel aan de Willemsweg in Nijmegen overnemen. Sindsdien ga ik iedere dag met plezie...